ZINNEN: over twijfel en blijven denken (Pfeijffer en Kundera)

ZINNEN: over twijfel en blijven denken (Pfeijffer en Kundera)

12/01/2024

Elke twee weken kiest Frank Philippaerts, partner bij FLY, een citaat dat hem is bijgebleven en dat op een of andere manier aansluit bij ons werk als leiderschap coaches, trainers en consultants bij FLY.

De kerstvakantie is voor mij de leesvakantie bij uitstek. De dagen zijn kort en nodigen uit om te gaan zitten/liggen met een boek in de hand (en een stapeltje op de salontafel). Geen vakliteratuur, maar fictie, essay en poëzie. Ik word verleid door een verhaal, schrijfstijl, gedachtengang, emotie, originele observatie, nieuwe kennis en vaak de combinatie en gelaagdheid van al die dingen en nog meer. Het gebeurt vaak dat een paragraaf, zin of zelfs woord een andere tekst of ervaring oproept.

 

Een van de boeken op het stapeltje, was Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer – 943 pagina’s, inclusief Namenlijst, Tijdlijn, overzicht van in die tijd gebruikt Geld, maten, maanden, Verantwoording, Bronnen en Bibliografie. Het boek wordt voorgesteld als de autobiografie van Alkibiades (451-403 v.Chr.), Grieks politicus, krijgsheer en leerling van Socrates. (Het is –niet toevallig - verrassend eigentijds in onder andere de bespiegelingen over de democratie, haar uitwassen en vijanden. Ook leiderschap komt vaak aan bod  in Alkibiades’ overpeinzingen over het besturen van de staat.) Ik ben aanbeland op pagina 109 en heb al heel wat zinnen aangekruist, waaronder ook dit fragment:

 

(...) maar het enige waardevolle dat ik ooit heb geleerd, namelijk het vermogen om te twijfelen, heb ik aan Sokrates te danken. (p.31)

 

Ongeveer gelijktijdig las ik online deze zin bij een bespreking van de site maximen.nl. - voor wie op zoek is naar maximen (‘ultrakorte puntige uitspraken van schrijvers en filosofen’) is dat een echte schatkamer:

 

Wat is een overtuiging? Dat is een denken dat tot stilstand is gekomen.

(Milan Kundera, in een vertaling van Piet Meeuse)

 

Prachtig toch! En heel herkenbaar in het werk dat we doen als coaches.

 

Terwijl ik het schrijf, bedenk ik dat sommige leiders te lang en te veel nadenken voordat ze beslissen en overgaan tot actie: ‘paralysis by analysis’ heet dat dan. Iemand daar een mooie zin voor tegengekomen?