ZINNEN: Het komt wel goed (Aminatta Forna)
26/01/2024
Elke twee weken kiest Frank Philippaerts, partner bij FLY, een citaat dat hem is bijgebleven en dat op een of andere manier aansluit bij ons werk als leiderschap coaches, trainers en consultants bij FLY.
Ik ben lid van een leesclub. Ons kleine gezelschap komt jaarlijks vijfmaal samen om een roman te bespreken onder de deskundige leiding van Piet. Dat is altijd fijn, leerrijk en lekker – onze gastvrouw en -heer zorgen voor een goed glas wijn en heerlijke soep. Vorig jaar lazen we ‘De paradox van geluk’, van Aminatta Forna, een Britse schrijfster met roots in Sierra Leone. Haar vader werd door het regime ter dood veroordeeld en opgehangen als landverrader: hij had als arts en politicus kritiek geuit op de corruptie van de regering. Zij was toen 11 jaar. Ik heb uit Forna’s boek onder andere onthouden dat de veerkracht en het aanpassingsvermogen van mensen groter zijn dan we soms geneigd zijn te denken. Ik herinner me de bedenkingen van Attila, een Ghanese psychiater die in opdracht van Unesco naar door oorlog en andere rampen getroffen gebieden reist om hulpverleners te adviseren bij hun behandeling van posttraumatische stoornissen bij kinderen (als ik het me goed herinner). Ondanks het verschrikkelijke leed dat ze gezien en ondergaan hebben, slagen ze er volgens hem vaak in om op te groeien tot gelukkige en liefdevolle mensen. ‘Over welke eigen problemen en ongemakken maken jullie Westerlingen zich soms druk’, lijkt hij ons te vragen? In een interview zegt Forna: “The paradox is that happiness is not contingent on the absence of suffering, but the reverse—that surviving difficulty can lead to happiness. In this culture we are conditioned to believe that anything other than pleasure is a threat to happiness, that happiness is an all or nothing condition. The central question in Happiness (de oorsponkelijke titel van De paradox van geluk) is this: Can you know happiness if you have never known unhappiness?
Onze leesclub-gastvouw stuurde ons dit essay van Forna als een mooie nieuwjaarwens. Daaruit komen de volgende zinnen:
Niemand ontkomt aan lijden. Maar we kunnen wel invloed uitoefenen op de manier waarop we tegen dat lijden aankijken, van een plek van wanhoop naar een plek waarin het verleden niet wordt vergeten maar wordt overstegen, en zo blijft er een toekomst in beeld die voldoening schenkt.
(foto: SLOWKING via Wikimedia)