ZINNEN: het begint met aandacht (Simone Weil)

ZINNEN: het begint met aandacht (Simone Weil)

10/08/2023

Elke twee weken kiest Frank Philippaerts, partner bij FLY, een citaat dat hem is bijgebleven en dat op een of andere manier aansluit bij ons werk als leadership coaches, trainers en consultants bij FLY.

Aandacht is een schaars goed. Sociale media strijden erom en hebben daarvoor zelfs een legertje psychologen in dienst. Het mag dus wat kosten. Wie op Netflix de documentaire The social dilemma gezien heeft, moet daarvan niet meer overtuigd worden. 

Aandacht is daarnaast ook een populair, actueel thema dankzij alle boeken en artikelen over mindfulness en meditatie. Daniel Goleman schreef zelfs een boek met als titel Aandacht, als voorwaarde van emotionele intelligentie. Daarbij gaat het vooral, maar niet alleen, over de aandacht die we geven aan onszelf (onze emoties, gedachten en handelingen) en waarin we ons kunnen trainen. 

Een ander soort aandacht is degene die exclusief gericht is op de ander. Dat is misschien ook waarover Simone Weil (1909-1943) het heeft in onderstaande citaat: aandacht geven als een daad van generositeit. Je schenkt jouw tijd, iets dat je niet kan kopen of inruilen, aan de ander. In het Engels betekent ‘present’ zowel aanwezigheid als geschenk. Beide woorden (en betekenissen) gaan terug op hetzelfde, Franse woord. In een professionele context betekent aandacht geven dan: echt luisteren, je volle en niet oordelende aanwezigheid geven aan je medewerker of collega. 

‘L’attention est la forme la plus rare et la plus pure de la générosité.’

#flyconsult #aandacht #leiderschap #zinnen #growingleaders