ZINNEN: gelijk hebben (Albert Camus)

ZINNEN: gelijk hebben (Albert Camus)

07/09/2023

Elke twee weken kiest Frank Philippaerts, partner bij FLY Consult, een citaat dat hem is bijgebleven en dat op een of andere manier aansluit bij ons werk als leadership coaches, trainers en consultants bij FLY.

 

Ieder van ons neemt dagelijks ontelbaar veel beslissingen, het merendeel daarvan eerder onbewust. Denk aan autorijden: hoe vaak gebeurt het niet dat je op je bestemming aankomt zonder dat je je echt bewust was van alle beslissingen die je hebt moeten nemen om daar te geraken. Je schakelt, remt, geeft gas, verandert van rijstrook, haalt in, slaat links of rechts af, bedient je telefoon (handsfree natuurlijk!) enzovoort. Ondertussen was je ook met je gedachten bij de zaak, je kinderen, je ouders, je klanten, je collega’s, je volgende vakantie, dat op stapel staande ontslag enzovoort. Gelukkig zijn veel van de beslissingen die we op ‘automatische piloot’ maken vaak de ‘juiste’ of in elk geval geen ‘slechte’ keuzes.

 

Dat kan de illusie wekken dat we altijd of toch heel vaak kunnen vertrouwen op die ‘gut feeling’ en onze eigen kennis en ervaring wanneer we beslissingen nemen als leider. En dat wij het bij het rechte eind hebben – en…die andere dus niet. Ieder van ons heeft ondertussen, soms tot zijn scha en schande, kunnen ervaren dat dat niet altijd het geval is. Het werk dat we doen gaat welbeschouwd vaak daarover: leiders en teams van leiders begeleiden bij het maken van gedragen, wel doordachte en doorvoelde beslissingen. Het toelaten van twijfel en oprechte nieuwsgierigheid in andere meningen is een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit en de acceptatie (of omarming) van je beslissingen te vergroten. Want: ‘De ander kan gelijk hebben’ (Hans-Georg Gadamer). Wat speelser klinkt volgend citaat: Als er een partij bestond van mensen die niet zeker weten of ze gelijk hebben, dan zou ik er lid van worden. - Albert Camus