(De afbeelding maakte ik met de AI Image Creator van Microsoft.)

ZINNEN: eentje over tsundoku en eentje zonder uitleg (Nikhil Krishnan)

20/12/2023

Elke twee weken kiest Frank Philippaerts, partner bij FLY, een citaat dat hem is bijgebleven en dat op een of andere manier aansluit bij ons werk als leiderschap coaches, trainers en consultants bij FLY.

Ik behoor tot de groep van mensen die last hebben/genieten van ‘tsundoku’. Wie gezegend/besmet is met tsundoku koopt meer boeken dan hij/zij er ooit kan lezen. Hoe geweldig dat het Japans daar een woord voor heeft! Ik vraag me af wat dat zegt over de Japanners.

Ik lees regelmatig maar ben geen veellezer. De citaten uit ‘Zinnen’  komen niet altijd uit boeken die ik gelezen heb. Soms kom ik ze tegen in (online) tijdschriftartikels of – zoals bij de zin van deze week – in recensies van boeken. Ik las onderstaand citaat hier in een overzicht van de beste boeken van 2023 volgens de drie vaste recensenten van de New York Times. Het gaat om een korte bespreking van een boek van de Britse filosoof Nikhil Krishnan, verbonden aan de universiteit van Cambridge. (Ik heb niet eerder van hem gehoord en ben ook niet van plan zijn boek te kopen. Het gaat over de Engelse taal- en analytische filosofiestroming in de eerste helft van de vorige eeuw. Voer voor specialisten.)  Ik vind het altijd opnieuw boeiend wanneer er een zin of een tekstfragment oplicht, soms onafhankelijk van de context waarin het staat. Deze is er zo een en heeft verder geen uitleg nodig.

“Let no one join this conversation who is unwilling to be vulnerable.” Nikhil Krishnan

Welke zin/citaat is jou dit jaar bijgebleven en waarom?