De wekelijkse stoïcijn : inspiratie voor wendbaar en veerkrachtig leiderschap deel 4 / ‘je emoties (laten) leiden’

De wekelijkse stoïcijn : inspiratie voor wendbaar en veerkrachtig leiderschap deel 4 / ‘je emoties (laten) leiden’

02/02/2022

Het vierde stukje gaat over ‘je emoties (laten) leiden’.

Wat blijft er van waarde over om waarde aan te hechten?  Volgens mij dit : ons handelen en ons afzien van handelen afstemmen op de structuur van ons wezen, zoals de bedoeling is van elke studie en elke vaardigheid.  (…) Wanneer je je dit eenmaal heb eigengemaakt, kun je al het andere overboord gooien. (…)

Als je geen meester bent over jezelf en je hartstochten niet hebt bedwongen, zul je nooit een vrij man zijn.  Je moet dan immers vol afgunst, jaloezie en argwaan de mensen in het oog houden die je jouw bezit willen afnemen.  Je zult boze plannen smeden tegen degenen die bezitten waar jij naar verlangt. (…) 

Terwijl je door ontzag en eerbied te hebben voor je eigen verstand, respect krijgt voor jezelf.  Dan zul je ook in harmonie leven met andere mensen en met de goden, dat wil zeggen, dankbaar ervaren dat zij het zijn die heersen en bevelen.

-Marcus Aurelius, Overpeinzingen,6.16.2b-4a

Je emoties en gevoelens hebben je iets belangrijks te vertellen.  Ze signaleren dat er iets belang-rijks en waarde(n) vol voor jou in het geding is, geraakt werd en getriggered.  Martha Nussbaum, een reuzin in ethische en filosofische overpeinzingen, heeft het over de rationaliteit van emoties in één van haar geweldige boeken, haar magnum opus  ‘Oplevingen van het denken.  Over menselijke emoties’. 

Emoties hebben een belangrijke functie.  De evolutie heeft ons toegerust met emoties om bedreigingen, gevaar en pijn te vermijden en kansen, mogelijkheden en plezier te grijpen.  Waar verlang jij naar en  wat wil je echt hebben, waar heb je angst voor en wat wil je niet hebben? 

Ook al hebben ze een belangrijke functie,  ze leiden niet altijd tot een gepaste reactie in nieuwe situaties. 

Hoe goed kan jij je emoties en gevoelens (h)erkennen, toelaten en accepteren, begrijpen wat ze je vertellen en kiezen of je emoties jou leiden dan wel jij je emoties kan leiden?  Laat je je overspoelen door je emoties of weet je ze te kanaliseren en kies jij je respons. 

Ben jij meester van je eigen emoties of zijn zij jouw meester?

Mentale wendbaarheid, helder zien en aangepast reageren op situaties en anderen veronderstelt dat je je emotionele wendbaarheid vergroot.  Vermijden dat je emoties je waarnemingen, denkproces en beslissingen op ongepaste wijze beïnvloeden. 

Ga voor jezelf eens na welke (aangename of onaangename) emoties gemakkelijk met jou aan de haal gaan en hoe ze er misschien voor zorgen dat je achteraf spijt hebt van je (re)actie. Een zinvolle oefening in zelfobservatie- en reflectie.

Als je meer meester wil worden van je emoties en je emotionele wendbaarheid wil versterken kunnen we je ondermeer ‘Emotional agility’ van Susan David aanraden.  Het geeft je beter inzicht in emoties en handvaten om er mee aan de slag te gaan.

Leon Vliegen 

Interesse? info@flyconsult.eu