De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap part 37 / ‘‘Een eenvoudige manier om onze dagen te meten”

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap part 37 / ‘‘Een eenvoudige manier om onze dagen te meten”

02/01/2023

“je hebt het volmaakte karakter als je zonder beroering, verstarring of huichelarij elke dag kunt doorbrengen alsof het je laatste is.“

Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 7.69

De stoïcijnen dachten niet dat iemand perfect kan zijn. Het idee van een wijs mens worden (het hoogste doel van een filosoof om na te streven) was niet realistisch.

Toch kan je elke dag beginnen met de intentie een beetje dichterbij dat doel te komen. Proberen en zoeken kunnen zoveel opleveren.

De intentie om een beetje meer meesterschap te ontwikkelen en zinvolle doelen na te streven is het proberen meer dan waard. Inzetten op verbetering van jezelf zouden de stoïcijnen dat noemen.

In die zin kan je iets of iemand ook niet beoordelen op zijn/haar acties, gedrag en resultaten alleen.

De achterliggende intentie of voornemen is eveneens van belang. Alleen is die meestal niet rechtstreeks zichtbaar en waar te nemen.

Misschien een waardevolle gedachte als je er niet aan kan weerstaan om goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken.

En vergeet niet dat om goede voornemens tot uitvoering te brengen het helpt om :

-niet te veel hooi op de vork te nemen. Beter kleine stapjes dan de grote transformatie.

-je doelstellingen positief te formuleren in plaats van negatief te formuleren

-je doelstellingen met anderen te delen zodat ze je er vriendelijk en mild over kunnen aanspreken en aan herinneren.

Welke wensen en doelen wil jij dit jaar en in wat er volgt waarmaken? Wat wil jij verbeteren of verder zetten? Waar wil jij meer meester in worden?

Hoe ga je jezelf helpen om te volharden en door te zetten? Hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie en (veer) kracht hebt en onderhoudt om te volharden en door te zetten?

Een boeiend boek met een goede onderbouw en praktische oefeningen en tips is ‘Activeer je nervus vagus’, van stressexpert Luc Swinnen.

Het boek handelt over en vertaalt het baanbrekend werk van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges over de polyvagaal theorie en praktijk. En het geeft ook aan hoe je condities kan bevorderen die je geest en lichaam ondersteunen bij het ‘onverstoorbaar en wendbaar omgaan’ met de omstandigheden en gebeurtenissen.