De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap part 36 / ‘‘"tijdverspillers :  tijd als rekbaar begrip”

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap part 36 / ‘‘"tijdverspillers : tijd als rekbaar begrip”

20/12/2022

 “Als al de knappe koppen in de geschiedenis zich zouden richten op alleen dit onderwerp, dan nog zouden ze niet volledig hun verbazing kunnen uitdrukken over de duisternis van de menselijke geest.  Niemand zou zelfs maar een centimeter van zijn land opgeven, en door het kleinste geschil met een buurman kan de hel losbarsten.  Toch laten we anderen heel gemakkelijk inbreuk maken op ons leven.  Erger nog, vaak effenen we zelfs de weg voor hen die ons leven overnemen.  Niemand geeft zijn geld weg aan voorbijgangers, maar hoevelen van ons geven ons leven weg?  We zijn gierig als het om bezit en geld gaat, maar we denken weinig na over tijd verspillen, terwijl tijds iets is waar we het allerzuinigst mee zouden moeten zijn.“

Seneca, De brevitate vitea (on the brevity of life), 3.1-2

 

Vandaag kunnen we alsmaar meer afgeleid worden door van alles en nog wat.  De stroom aan berichten (via verschillende kanalen), multi-tasking, de vele verwachtingen op professioneel, persoonlijk vlak waaraan we allemaal (menen te) moeten voldoen….

Je kan zelf nog wel een en ander bedenken dat jou afleid, bezig houdt en tijd vraagt.

En toch zal ieder van ons waarschijnlijk tijd als een van de belangrijkste en schaarse zaken in het leven beschouwen.  Sowieso is de tijd eindig voor ons mensen.  We zijn sterfelijke wezens.

Tijd als ons meest onvervangbare goed ; we kunnen er geen bijkopen.  We kunnen er slechts naar streven er zo weinig mogelijk van te verspillen.

Misschien is dit ook wel een zegen.  Het maakt dat we op zijn minst uitgenodigd worden om die tijd dan ook zinvol en vervullend aan te wenden.

Ik beschouw tijd meer en meer als een rekbaar begrip. Afhankelijk van hoe je je tijd invult lijkt tijd niet zo’n absoluut gegeven.  Ik kan een week op vakantie gaan.  Maar de ene week vakantie is de andere niet.  En dat geldt ook voor vele andere zaken in het leven. 

Afhankelijk van hoe ik ze invul zal de kwaliteit verschillen.  Het woord ‘kwalitijd’ geeft voor mij mooi weer dat tijd een rekbaar begrip is.

Hoe ga jij met je tijd om?  Het is de tijd van de goede voornemens.  Een goed moment om eens stil te staan bij onze tijdsbesteding.  Hoe wil je omgaan met je tijd?  Welke verandering of verschuiving wil je in je omgang met je tijd?  Neem er je tijd voor.

En om goede voornemens tot uitvoering te brengen schijnt het te helpen om :

-niet te veel hooi op de vork te  nemen. Beter kleine stapjes dan de grote transformatie.

-je doelstellingen positief te formuleren in plaats van negatief te formuleren

-je doelstellingen met andere te delen zodat ze je er vriendelijk en mild over kunnen aanspreken en aan herinneren