De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap part 29 / ‘’de kwetsbaarheid van afhankelijkheid"

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap part 29 / ‘’de kwetsbaarheid van afhankelijkheid"

03/10/2022

 

“Toon me iemand die geen slaaf is!  De een is slaaf van lust, de ander van hebzucht, weer een ander van macht, en iedereen is een slaaf van angst.  Ik kan een voormalig consul noemen die een slaaf is van een klein vrouwtje, een miljonair die de slaaf is van de schoonmaaktster, (…) Geen onderworpenheid is meer verachterlijk dan die men zichzelf oplegt.

Seneca, Epiestulae morales  (Moral letters), 47.17

 

Waar maak jij jezelf afhankelijk van, waarvan ben jij afhankelijk?

‘Iemand die echt vrij wil zijn,’ zei Epictetus, ‘verlangt niet naar iets wat eigenlijk in andermans macht ligt, of hij moet graag een slaaf willen zijn.’

Het advies van de stoïcijnen is om jezelf sterker te maken door deze dingen waar je afhankelijk van bent op de proef te stellen voordat je er te afhankelijk van wordt.  Maak jezelf onkwetsbaar voor dat waar je afhankelijk van bent voor comfort en gemak, want anders dwingt je kwetsbaarheid je op een dag misschien op je knieën. 

Hoe onafhankelijk ben jij?  Hoe onafhankelijk kan jij functioneren?

Maak je jezelf afhankelijk van de situatie, de omstandigheden, wat anderen al dan niet denken, doen, ….  dan geef je de omstandigheden en anderen veel macht. 

Hoe kan jij jezelf oefenen in onafhankelijk denken, handelen en zijn? 

Hoe zorg je ervoor, draag je er zelf toe bij dat je vanuit onafhankelijkheid en autonomie naar samenwerking en verbinding gaat?

Onafhankelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid als basis voor een goede en constructieve samenwerking waarbij er oog is voor elkaars belangen en het collectief belang.

In de begeleiding van directieteams, leiderschapsprogramma’s en coachings ervaren we dat het combineren van een omgeving die de psychologische veiligheid bevordert en versterkt met een aanspreekcultuur kan bijdragen aan een omgeving waarin mensen verantwoordelijkheid opnemen voor zichzelf en het geheel. 

De manier waarop je macht daarbij inzet als leider en tegenmacht als volger zal hierin een belangrijke rol spelen.  Let ervoor op je (positie) macht niet onnodig en te snel in te zetten.  Hoed je voor een teveel aan machtsgebruik of machtsmisbruik.

Het zal de psychologische veiligheid en je gezag en credibiliteit ondermijnen.  En laat dat precies je belangrijkste macht en kracht zijn : gezag en credibiliteit.  Ben je bereid dit risico te nemen? Heb je voldoende moed om dat te proberen?