De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 9 / ‘jezelf accuraat beoordelen : leef in de realiteit’

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 9 / ‘jezelf accuraat beoordelen : leef in de realiteit’

28/03/2022

Het is vooral essentieel jezelf op waarde te schatten.  Meestal denken we namelijk dat we meer kunnen doen dan we echt kunnen. 

-Seneca, Innerlijke rust, 6.2

 

Een belangrijke kwaliteit van een leider is de realiteit zien zoals ze is.  Dat is belangrijk voor de bredere omgeving waarin jezelf en je organisatie succes wil boeken.  En het begint bij jezelf.

Ben je in staat om jezelf eerlijk en accuraat te beoordelen?  En beoordelen is niet hetzelfde als veroordelen.  Kan je eerlijk, objectief en met mildheid in de spiegel kijken of heb je, zoek je mensen die je een eerlijke spiegel kunnen, willen en durven voorhouden?

Als leider heb je een zekere macht en dat maakt het niet altijd evident voor anderen om je feedback te geven en een spiegel voor te houden.  Hoe kan jij ervoor zorgen dat je een voldoende veilige atmosfeer schept die mensen uitnodigt om eerlijke feedback te geven? 

Het ontvangen van feedback met een open blik en geest en niet defensief reageren is één van de belangrijkste zaken om de drempel om feedback te geven te verlagen.  Zoals een van onze klanten vorige week zei : we willen beter worden in feedback en het eerste waaraan we gaan werken is ‘feedback ontvangen’.

Een rijke feedback omgeving scheppen is één van de belangrijkste zaken die je als leider kan doen.  Het kan mensen helpen om niet in de valkuil te trappen van zichzelf te overschatten maar evenmin te onderschatten. 

Het kan helpen blinde vlekken te zien, patronen (van gedachten en overtuigingen – gevoelens  en gedrag) te ontdekken waarvan je je niet bewust bent.

Ook overtuigingen over wie je bent en wat je (goed of minder goed) doet. 

Veelal merken we dat dit gedreven wordt door de wens om aan de al dan niet reële verwachtingen van anderen te voldoen.  Geregeld hebben we coachees of leiders in onze leiderschapsprogramma’s die zichzelf verplichten tot bepaalde zaken omdat ze daarmee willen voldoen aan verwachtingen.  Toets je verwachtingen.  Vraag je af of je er echt aan wil voldoen.  En waarom?

 

Bescheiden zelfvertrouwen en gezonde twijfel blijven een belangrijke sleutel.