De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 5 / ‘zoek de strijd niet (onnodig) op:  over zelfbeheersing, kracht en macht’

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 5 / ‘zoek de strijd niet (onnodig) op: over zelfbeheersing, kracht en macht’

09/02/2022

Ik ben het niet eens met degenen die onbesuisd in een rivier duiken en die, door een turbulent leven te accepteren, dagelijks heel opgewekt met moeilijke omstandigheden worstelen.  Een wijs iemand zal dat verdragen, maar hij zal er niet vrijwillig voor kiezen.  Hij kiest er liever voor om in vrede te leven dan in een oorlog.

-Seneca, Epistulae morales (Moral Letters), 28.7

 

Het is gebruikelijk om Theodore Roosevelts ‘Man in the arena’-toespraak te citeren, waarin ‘degenen wier gezicht wordt ontsierd door stof, zweet en bloed’ op een voetstuk worden geplaatst in vergelijking met de beste stuurlui die aan wal staan.

In de arena treden staat hier ook voor initiatief en risico nemen, doen en durven als een ondernemer vanuit een bescheiden zelfvertrouwen.  Actie, initiatief en verantwoordelijkheid nemen is zeker aan te bevelen als we om de juiste redenen en op het juiste moment in de arena treden. In die zin is het naast handelen als een ondernemer ook aangewezen om te denken als een wetenschapper en gezonde twijfel toe te laten.

Je kan ook overmoedig en arrogant worden en de bal onnodig behoorlijk mis slaan. 

Leer jezelf beheersen en laat je passies niet met je aan de haal gaan. Oefen, oefen, oefen in zelfbeheersing.  Heersen over jezelf geeft kracht en macht om te realiseren wat je echt wil bereiken.

Echte onafhankelijkheid, zelfstandigheid en autonomie bestaat erin dat je ‘bewust’ kiest en beslist.  Voor-denken voor je in de arena gaat staan en om de juiste redenen in de arena gaan staan.

En ook dan kan het nog mis gaan.  Van vallen en opstaan kan je leren, leren volhouden en volharden.  Brené Brown heeft er een mooi boek aan gewijd ‘Sterker dan ooit. De wijsheid van vallen en opstaan’.  Falen en vallen kunnen hevige en onplezierige emoties veroorzaken.  Het boek reikt een proces en tips aan om je emoties nieuwsgierig te onderzoeken, ‘het sterk-weer-opstaan-proces’.  Het gaat erom moeilijke en onaangename emoties en ongemakkelijke gevoelens in de ogen te kijken en er in alle eerlijkheid mee te worstelen.

Het kan je helpen je eigen wendbaarheid en veerkracht te versterken.  Het kan je doordachter en doorvoelder laten handelen als een ondernemer en denken als een wetenschapper.  En je kansen op succes vergroten en je kracht om met mislukken om te gaan versterken.

Ga voor jezelf eens na wanneer jij overmoedig en te enthousiast reageert op een uitdaging en mogelijkheid of daarentegen met te weinig lef en te veel reserve.

Leon Vliegen

Interesse? info@flyconsult.eu