De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 42 / ‘’onoverwinnelijk zijn : over winnen en verliezen”

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 42 / ‘’onoverwinnelijk zijn : over winnen en verliezen”

08/02/2023

 “Wie is er onoverwinnelijk?  Degene die niet kwaad wordt door wat buiten zijn weloverwogen keuze valt.“

-Epictetus, Dissertationes (Discourses), 1.18.21

 

Wat is voor jou winnen en verliezen?  Hoe ga je om met winnen en verliezen?

Hoe groot is het verlangen en het streven om te winnen, hoe groot is de angst en het vermijden van verliezen? Wat doet het met je emoties en ego?

Als je wil winnen moet je ook durven verliezen.  Het laat je misschien toe om minder krampachtig en gespannen voor winnen te gaan.  De kansrijkste weg.

Ons brein en onze psychologie kunnen ons in de weg zitten.  Sportlui die prestaties op het hoogste niveau moeten leveren weten er alles van.  Een vloeiende uitvoering gaat gemakkelijker met de nodige taakspanning en focus enerzijds en mentale ontspanning anderzijds. 

Het verschil tussen winnen en verliezen zit soms in een klein hoekje.  Geluk en pech kunnen ook een rol spelen.

Als de belangrijkste transfer van Club Brugge in de wintermercato  de mental coach is zegt dat al iets.

Gefocused, onverstoorbaar en met plezier uitvoeren is een kunst.  Zodra de angst, de twijfel overneemt lijkt het mis te gaan.

Ook als het even misgaat of tegenzit moet je rustig doorgaan.

Emoties kunnen je in de weg zitten bij het nastreven van doelen.  Je kan een beetje te enthousiast en overmoedig worden.  Je kan te gefrustreerd en gespannen zijn.  Deze emoties kunnen je focus, aandacht en uitvoering verstoren.

Je ego kan je eveneens parten spelen.  Je wil zodanig aan de verwachtingen van anderen voldoen of ze overtreffen dat de druk maakt dat je niet meer kalm en rustig, weloverwogen kan handelen en uitvoeren.

‘Trust the proces’ hebben we vorig jaar misschien een beetje veel gehoord in de voetbalwereld.  Niettemin is de focus op het proces heel belangrijk als je resultaat wil (blijven) halen.  Het heeft ook met korte termijn en lange termijn te maken.

Om met een dooddoener te eindigen : ‘in the long run, we are all …’