De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 39 / ‘’op koers blijven in onzekere tijden”

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 39 / ‘’op koers blijven in onzekere tijden”

18/01/2023

 “Rust kan slechts verkregen worden door diegenen die een rotsvast en krachtig oordeel hebben bereikt.  Anderen veranderen telkens van gedachten en bevinden zich daardoor in een staat van of afwijzing of acceptatie van dingen.  Wat is de oorzaak van deze wispelturigheid?  Het komt doordat niets duidelijk is en ze vertrouwen op de meest onduidelijke gids : de algemene opinie.“

Seneca, Epistulae morales (Moral letters), 95.57b-58a

 

Laat je niet ver-leiden of af-leiden en uit koers slaan bij onverwachte zijwind of storm.  Laat tegenslag, obstakels of onverwachte gebeurtenissen je niet zodanig verstoren dat het tot wispelturigheid leidt.  Kijk rustig en onverstoorbaar of de gebeurtenissen wel van die aard zijn om af te wijken van je weloverwogen beslissing en keuze.

Hou je koers aan en blijf op pad.  Stuur eventueel bij en experimenteer bij terechte twijfel. 

Gezonde twijfel en bescheiden zelfvertrouwen zijn op zijn plaats in turbulente tijden waarbij er nog meer ongekenden, onvoorspelbaarheden en onzekerheden zijn.

Seneca gaf al aan dat het belangrijk is in jezelf te geloven en erop te vertrouwen dat je op het juiste pad zit, en niet (zodanig) te gaan twijfelen om vervolgens de talloze paden te volgen die mensen doen dwalen in alle richtingen.

Deze onzekere omstandigheden vragen om meer voorzichtig of risicovoller experiment, afhankelijk van je situatie en de omstandigheden waarin je werkt. 

Blijf weloverwogen en onverstoorbaar inschatten, oordelen, kiezen en beslissen en laat je niet af-wenden van je koers.  Durf vanuit een gezond zelfvertrouwen risico te nemen,  rustig vol te houden en door te zetten.

En je bewust zijn en toelaten dat je niet alles kan weten, kennen en inschatten en dat er inherent ongekenden en onzekerheden zijn.   

Voor leiders komt het erop aan ook in een dergelijke omgeving richting te kiezen en te geven en door te zetten bij moeilijke omstandigheden.  Je moet daarbij signalen in je omgeving blijven lezen, bijsturen waar nodig of aangewezen, en toch op pad gaan en blijven.

Onverstoorbaarheid en wendbaarheid gaan samen.  Het één kan niet zonder het ander. 

Ga voor jezelf eens na hoe jij deze week met onverwachte, onvoorspelbare situaties en gebeurtenissen omgaat.  En wat en wie je daarbij kan helpen en ondersteunen?