De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 23 /‘’wat staat er op je grafsteen? : over wat echt belang-rijk, waarde-vol en zin-vol is”

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 23 /‘’wat staat er op je grafsteen? : over wat echt belang-rijk, waarde-vol en zin-vol is”

03/08/2022

“Als je iemand vaak ziet schermen met zijn rang of positie, of zijn naam vaak wordt rondgebazuind in het openbaar, wees dan niet afgunstig.  Zulke dingen gaan ten koste van het leven. (…)  Sommigen sneuvelen op de eerste sporten van de ladder naar succes, en anderen voordat ze de top bereiken.  De paar die de top bereiken door duizenden vernederingen te ondergaan, beseffen aan het eind dat het slechts een inscriptie op hun grafsteen was.”

-Seneca, De brevitate vitea (De Lengte van het Leven), 20

 

Wat staat er op je grafsteen? Deze vraag of een variant erop ‘schrijf je eigen grafrede’ is een bekende coaching vraag.

Wat is, vind jij echt belang-rijk, waarde-vol en zin-vol in je leven?  En leef je hier ook naar?  Of is er een ondraaglijk verschil tussen je woorden en daden, tussen retoriek en realiteit ?

Je prioriteiten in je persoonlijke en professionele leven op een rijtje krijgen is een echt zinvolle ambitie.  Zoals we weten blijken er weinig mensen te zijn die op hun sterfbed betreuren dat ze niet genoeg op kantoor of op het werk geweest zijn.

Ons ego(ïsme) doet ons wel eens wegdrijven van wat echt belangrijk is.  Ambitie is mooi en kan leiden tot indrukwekkende prestaties en resultaten.  Dikwijls worden we hierbij gedreven door ons verlangen naar bewondering en erkenning.

De kosten voor jezelf, je familie en anderen van een allesverslindende ambitie kunnen hoog zijn en zelden te rechtvaardigen.

Je ego en ego-behoeften lucide en eerlijk onder ogen zien kan je helpen op het rechte pad te komen en te blijven.  Ryan Holiday wijdt er één van zijn boeken (mee geïnspireerd door de stoïcijnen) ‘Ego is de vijand’ aan.

Opdracht :

-wie wil jij zijn?

-welk pad wil jij nemen?

-waar wil jij tijd en ruimte aan geven?

Deze vragen kunnen je helpen om ego zijn juiste plek te geven, een gewenste wending aan je leven te geven en je veerkracht te ondersteunen. 

Onze veerkracht of resilience pyramid kan je daarbij nog inspireren.  Zelfgekozen zinvolle doelen en meesterschapsdoelen, zorgen voor een goede fysieke en mentale gezondheid, de kwaliteit van je bewust-zijn en aandacht zijn gunstige voorwaarden om te reflecteren en doordacht en doorvoeld te kiezen en je patronen van gedachten, gevoelens en gedrag te wijzigen.  En op die manier de kans vergroten dat je je mogelijkheden vleugels geeft en meer bereikt wat je wil bereiken.