De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 17 /‘trek je niet langer aan wat anderen ergens van vinden’

De wekelijkse stoïcijn: inspiratie voor wendbaar en veerkrachig leiderschap deel 17 /‘trek je niet langer aan wat anderen ergens van vinden’

03/06/2022

Steeds verbaas ik me erover dat, hoewel mensen vooral zichzelf liefhebben, zij meer waarde hechten aan wat anderen van hen denken dan wat ze zelf vinden (…) Hieruit blijkt dat wij wat anderen van ons vinden hoger aanslaan dan ons eigen inzicht.

                                                                                        - Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 12-4

 

We controleren niet wat andere mensen denken en al helemaal niet wat ze over ons denken. 

Perceptie is natuurlijk realiteit, maar perceptie is niet noodzakelijk de waarheid.  Ons overgeven aan de genade en de mening van anderen en proberen goedkeuring te krijgen van anderen is een gevaarlijke onderneming.

Werken aan en een bescheiden zelfvertrouwen ontwikkelen kan je helpen om je niet afhankelijk te maken van de erkenning van anderen.  Dat neemt niet weg dat je best openstaat voor de feedback van anderen en kan rekening houden met de impact die je gedrag op anderen en hun perceptie heeft.

Onderzoek op een oprechte wijze wat je zelf echt wil, wat echt zin-vol en belang-rijk voor je is.  En handel daarnaar en sta hiervoor. ‘Be your own (wo)men’.

Stel jezelf 4 vragen :

-Wat is mijn (of ons) doel? Welke zinvolle en meesterschapsdoelen sturen mij?

-Hoe zorg ik ervoor dat mijn waarden en normen mijn gedrag en acties echt sturen bij het nastreven van  dat doel?

-Wat is het doel van anderen?  Hoe ervaren zij en wat denken, voelen zij over de situatie?  Hoe kan ik mijn doel en dat van anderen met elkaar verbinden?

-Hoe pas ik mij wendbaar aan aan veranderende omstandigheden en risico’s om mijn doel (en dat van anderen) te bereiken?  Hoe blijf is op een positieve wijze openstaan voor de omgeving?

Als ik vanuit deze vragen en positieve instelling kijk en handel is de kans groot dat ik een positieve impact op anderen en de situatie heb. 

Een interessant boek dat je hierbij kan inspireren is ‘Lift. Hoe je zelf elke situatie positief kan beïnvloeden’ van Ryan W. Quinn en Robert E. Quinn.