Alles onder controle?

Alles onder controle?

07/02/2022

Het klonk ooit eens heel geruststellend als je op deze vraag bevestigend kon antwoorden. We weten allemaal hoe fragiel deze situatie van het onder controle hebben is.  

Ondertussen heeft het concept wendbaar zijn het gewonnen van het concept onder controle hebben. Het verschil zit hem al in de werkwoorden zijn” en “hebben”.  Met het onder controle hebben, kan het zo omslaan.

We hebben geleerd dat er niet veel nodig is om het niet meer onder controle te hebben. Als we wendbaar zijn, dan kunnen de dingen ook veranderen. Maar in het wendbaar zijn ligt de vaardigheid die we inzetten om het hoofd te bieden aan de uitdaging. Het goede nieuws is dat je deze vaardigheid kunt leren. Vooreerst helpt het om er verantwoordelijkheid voor te nemen en niet in de slachtofferrol te kruipen. Vervolgens helpt het ook om te onderzoeken welke opties er zijn. Hierbij komt ook wat doorzettingsvermogen bij kijken. Maar eveneens een dosis optimisme kan helpen.

Immers gebeurt het wel vaker dat we onszelf opzadelen met belemmerende overtuigingen. Mocht dit het geval zijn, dan helpt het om hierover te reflecteren.

Zo word je je nog meer bewust van wat je denkt en hoe je denken ook je gedrag bepaalt. Zo’n belemmerende overtuiging kun je ontzenuwen en vervangen door een helpende overtuiging.

Dit regelmatig herhalen, zoals een affirmatie, zorgt ervoor dat je dit kan integreren en dit zal op een positieve manier je gedrag beïnvloeden. Verder hoeven we niet alle opties zelf te creëren. Wendbaarheid betekent ook dat je weet waar je terecht kan om bronnen te raadplegen die inspiratie en zelfs oplossingen bieden.

Zo bieden we met Fly graag oplossingen om die spier van wendbaarheid te trainen. Het is de investering meer dan waard zodat we optimaal voorbereid zijn om in momenten van stroomversnellingen de uitdagingen op te pakken en kansen te verzilveren.