7e FLY wheeler: opletten met invullen voor een ander
02/09/2024
Ik, Leon Vliegen, wil samen met FLY en jullie een ‘FLY WHEELER’ beweging laten groeien.
Een vliegwiel is een mooie metafoor voor diepgaande en duurzame verandering en groei.
Dat doe je niet in een vingerknip. Je brengt een vliegwiel op gang en in beweging. In het begin loopt dat wat stroef en kost het veel inspanning en energie. Eenmaal het op gang begint te komen gaat het alsmaar sneller en lijkt het meer en meer vanzelf te gaan.
FLY wheel is tevens het woord dat we bij FLY gebruiken voor ons ‘Leadership agility wheel’, of ‘FLY wheel’zoals we het nu noemen.
Ik ga in deze 7e flywheeler verder op de voorgaande waarin ik het had over wat ons drijft en motiveert. Macht, autonomie, verbondenheid, competentie en prestaties zijn 5 basis psychologische behoeften en noden waarvan we vertrekken. Je zou er nog veiligheid en spel aan kunnen toevoegen.
Het is belangrijk en helpend om je bewust te worden en zijn van je eigen (psychologische) behoeften en noden en hoe ze je denken, voelen en handelen beïnvloeden en (on) bewust sturen.
Dit stukje zelfinzicht laat je toe om bewust(er) te kiezen en beslissen wat je echt wil. Het kan ook helpen om te begrijpen wat anderen vooral drijft en motiveert in het algemeen of in bepaalde situaties en contexten. Daarbij ben je best voorzichtig bij het inschatten van de psychologische noden en intenties van anderen.
Zoals de filosoof Julian Baggini waarschuwt voor de verleiding van psychologiseren in zijn boek ‘Leer denken als een filosoof’ in het hoofdstuk over ‘Stel je op als psycholoog’. We willen de ander en de wereld begrijpen. Dat geeft meer voorspelbaarheid, zekerheid en controle.
‘We nemen aan dat mensen redeneren op basis van hun veronderstelde psychische drijfveren, dei vaak verborgen zijn, onder de waterlijn zitten of in de onderstroom. De verleiding is groot, omdat we inderdaad geneigd zijn tot gemotiveerde denken : geloven wat we willen geloven en zoeken naar argumenten voor standpunten waarvan we willen dat ze waar zijn. En het is ook zo dat we ons vaak niet bewust zijn van onze motivaties en ons laten leiden door emotie. Maar dat wil niet zeggen dat we bij andere mensen goed kunnen zien wat die onbewuste drijfveren zijn.’(Julian Baggini, p. 194)
Ikzelf en wij bij FLY raden leiders en coachees aan om (steeds) 2 vragen te stellen als je zeker (?) wil zijn dat je anderen en wat hun drijft begrijpt.
1.wat bedoel je precies? Wat wil je precies zeggen?
Ik kan denken dat ik perfect begrijp wat je wil zeggen, maar dat is niet altijd zo. Vandaar toetsen!
2.wat is je bedoeling, wat is je intentie? Wat wil je bereiken met wat je (niet) zegt, (niet) doet?
Ik kan nooit met zekerheid zeggen wat je bedoeling of intentie is. Dat speelt zich innerlijk bij jou af. Ik zie en ervaar alleen je gedrag. En dat zie ik door mijn (gekleurde) bril.
Let op met je inschattingen. Cognitieve vooroordelen, aannames en vertekeningen kunnen je op het verkeerde been zetten.
Wees niet overmoedig ter zake en behoud een open geest en beschouw je inschatting en interpretatie als een hypothese die best getoetst wordt.
NIVEA of Niet Invullen Voor Een Ander heet dat met een populair acroniem.