5 succesfactoren voor maximale respons op je vacature

5 succesfactoren voor maximale respons op je vacature

08/09/2021

Eind juni sprak ik Jan, zaakvoerder van een succesvol bedrijf in software en automatisatie. Jan is het voorbeeld van de immer hardwerkende ondernemer, die vanuit zijn technische passie een bloeiende zaak heeft opgericht met mooie internationale klanten, echte topbedrijven.

Maar zijn zoektocht naar een sterke software engineer liep helemaal niet. En zo kon hij zijn groeiambities niet verderzetten. Net nu hij een nieuw groot project voor 9 maanden werk had binnengehaald. Jan had geen enkele reactie op zijn vacature gekregen … ondanks de hippe tekst van zijn reclamebureau.

 

Herken je dit? Komen er ook te weinig kandidaten op je vacature af?
Of passen de sollicitanten niet bij je functie?

Of passen ze echt niet in je team of in je bedrijf?


Vandaag deel ik graag 5 succesfactoren voor een goed vindbare en aantrekkelijke vacaturetitel. De jobtitel is immers het eerste wat een kandidaat ziet van je vacature, waarop hij of zij snel beslist om verder te lezen … of net niet. Hierna moet een wervende en duidelijke advertentietekst zijn werk doen.

Tip 1 : Stel je zelf in de plaats van de zoekende kandidaat
Wie is jullie ideale kandidaat? Wat zijn grootste behoeftes en wensen? Waaraan hechten ze veel belang? Wat zijn de échte motivatoren om van job te veranderen? Verzamel deze info bij je eigen(!) medewerkers. En verwerk dit in je zoektitel én vacaturetekst.

Tip 2: De vacaturetitel is de samenvatting van je vacature
Gebruik naast het zoekwoord (de jobtitel die gebruikelijk is bij de kandidaat) nog duidelijke informatie die je job aantrekkelijk maakt voor werkzoekenden. Gebruik Google Trends voor inzicht in veel gebruikte zoekwoorden bij sollicitanten.

Alvast enkele voorbeelden:

  • Accountmanager New Business
  • Business Unit Manager in vervoerssector
  • Productie Manager met doorgroei tot Plantmanager
  • Administratief verantwoordelijke Facturatie en Documentatie
  • Manager Innovatie bij wereldmarktleider meettechnologie

Tip 3: Kijk als een buitenstaander naar je eigen bedrijf
Vermijd de interne titels die je doelgroep niet gebruikt in zijn zoekopdracht. Een sollicitant zoekt op vacature titels die concreet en duidelijk zijn, en begrijpen niet altijd wat een interne benaming is.

Tip 4: Maak een korte, krachtige vacature titel en formuleer een extra boodschap  
Naast het helder zoekwoord kan je functietitel samenvattende informatie geven over belangrijke elementen voor de kandidaat: o.a.  de sector, de productgroep, type dienstverband (fulltime of parttime, werkuren, …), aantal jaren ervaring, doorgroei mogelijkheden, concrete voorwaarden, …


Tip 5: Schrijf in persoonlijke spreektaal
Schrijf kort en bondig. Geef de kern van je vacature weer, die aansluit bij de doelgroep van je toekomstige collega’s.

Wie is FLY CONSULT?
We willen de voorkeurspartner zijn van bedrijven en organisaties bij de transformatie van leiderschap, business en HR management. Werving en selectie van growing leaders is hierbij één van onze speerpunten.
Zo heeft FLY Consult de laatste 10 jaar meer dan 250 bedrijven begeleid naar zakelijke successen, zowel nationaal als internationaal.

Als je deskundig advies wil over je vacatures dan helpen FLY Consult en ikzelf je graag verder.
We helpen je met gerichte campagnes voor wervings- en selectieopdrachten, zodat je snel nieuwe collega’s kan aanwerven
.

 

jo.frantzen@flyconsult.eu of 0032 (0)477 425 880