12e FLY wheeler : ‘aandacht’ ‘schenken’

12e FLY wheeler : ‘aandacht’ ‘schenken’

26/11/2024

Leon Vliegen wil samen met FLY en jullie een ‘FLY WHEELER’ beweging laten groeien.

Een vliegwiel is een mooie metafoor voor diepgaande en duurzame verandering en groei.

Dat doe je niet in een vingerknip.  Je brengt een vliegwiel op gang en in beweging.  In het begin loopt dat wat stroef en kost het veel inspanning en energie.  Eenmaal het op gang begint te komen gaat het alsmaar sneller en lijkt het meer en meer vanzelf te gaan.

FLY wheel is tevens het woord dat we bij FLY gebruiken voor ons ‘Leadership agility wheel’, of ‘FLY wheel’ zoals we het nu noemen.

De vorige FLY wheeler hadden het over je basis psychologische behoeften en andere noden en motivatoren.

Ik bouw hier verder op voort en wil het hebben over het belang van aandacht schenken.  Het mooiste geschenk dat je jezelf en anderen kan geven.

Bewust aandacht schenken is essentieel om gepast en wendbaar te reageren op situaties.  Onbewust (en snel) reageren is enkel in bepaalde situaties helpend, zoals wanneer je achteruit springt voor die wagen die in hoge snelheid op je afgereden komt.

In vele situaties, vooral situaties die nieuw en onverwacht zijn, is bewust aandacht schenken belangrijk als je (aan)gepast wil handelen.   Het start met bewust waarnemen van de situatie en bewust ervaren wat er gebeurt.  Je ervaring is natuurlijk subjectief en vraagt om bewuste aandacht om de ervaring zo goed als mogelijk te objectiveren. 

Hieronder vind je aanbevelingen van Julian Baggini aan het einde van het eerste hoofdstuk in zijn aanbevelenswaardig boek ‘Leer denken als een filosoof. 12 principes voor mentale weerbaarheid’.

Deze aanbevelingen kunnen je helpen om met een echt open geest te kunnen ervaren, inschatten, oordelen en denken.

 

Hoe ergens werkelijk aandacht aan schenken?

  • Zorg dat je in de juiste stemming bent voordat je iets grondig gaat overdenken. Helderheid van geest en de energie om je te concentreren zijn onmisbaar. Als bepaalde oefeningen, bv. ademhalingsmeditatie, daarbij helpen, maak daar dan gebruik van.
  • Richt je aandacht op wat werkelijk het geval is, niet op wat je veronderstelt dat het geval is. Observeer wat je ervaring werkelijk inhoudt en hoe de dingen werkelijk zijn.  Ons ontdoen van onze vooroordelen is minder eenvoudig dan het lijkt, want de meeste vooroordelen zijn diepgeworteld en impliciet.
  • Pas op dat je geen overhaaste conclusies trekt over wat er uit je waarnemingen volgt.  Er worden veel fouten gemaakt doordat we geen onderscheid maken tussen wat iets ons zegt en wat we aannemen dat de werkelijke betekenis ervan is of wat eruit volgt.
  • Bescherm je tegen afleiding. Wat kan je ervan weerhouden om met een heldere blik je aandacht op de juiste zaken te richten?
  • Pas op voor bevestiging van je vooroordelen of vooringenomenheid ten gunste van je eigen gezichtspunt. Als de feiten bij je vooroordelen passen, check dan of je niet selectief aan het winkelen bent geweest of andere ongemakkelijke feiten hebt genegeerd.
  • Luister naar anderen en ga met hen in gesprek, vooral met mensen wier ervaringen dicht in de buurt liggen van degene waar jij over aan het denken bent. Respecteer hen, maar neem niet klakkeloos hun oordeel over.
  • Ga er niet van uit dat je al weet wat wel en niet van belang is. Wees alert op wat je over het hoofd gezien zou hebben in de veronderstelling dat het er niet toe doet.