11e FLY wheeler : patronen verschuiven

11e FLY wheeler : patronen verschuiven

12/11/2024

Leon Vliegen wil samen met FLY en jullie een ‘FLY WHEELER’ beweging laten groeien.

Een vliegwiel is een mooie metafoor voor diepgaande en duurzame verandering en groei.

Dat doe je niet in een vingerknip.  Je brengt een vliegwiel op gang en in beweging.  In het begin loopt dat wat stroef en kost het veel inspanning en energie.  Eenmaal het op gang begint te komen gaat het alsmaar sneller en lijkt het meer en meer vanzelf te gaan.

FLY wheel is tevens het woord dat we bij FLY gebruiken voor ons ‘Leadership agility wheel’, of ‘FLY wheel’ zoals we het nu noemen.

De vorige FLY wheeler ging over de mate waarin je controle hebt  of niet?

Ik bouw hier verder op voort en wil het hebben over typische patronen en manieren van reageren die we allen ontwikkelen.  Die kunnen functioneel en aangepast zijn of ook niet.  Ze hebben ons dikwijls succes gebracht of bescherming in moeilijke omstandigheden.  Ze in beweging zetten is dan ook niet altijd gemakkelijk maar dikwijls wenselijk.

Enkele van die typische patronen zijn :

-pleaser

-controle freak

-achiever

Die sluiten mooi aan bij enkele van de drijfveren en basis psychologische behoeften zoals ik ze in mijn PAACA (power, autonomy, affiliation/connection, competence, achievement) model (zie flywheeler 1) heb geïntegreerd.

Bij een overdreven nood aan of inzetten :

-van onze behoefte aan autonomie kunnen we controlefreak-gedrag beginnen vertonen. 

-van onze behoefte aan verbinding kunnen we pleaser-gedrag beginnen vertonen.

-van onze behoefte aan presteren kunnen we (over) achiever-gedrag gaan vertonen.

Zo kan een basisbehoefte zich vertalen in gedrag dat niet meer functioneel en aangepast is en eerder een hinderpaal en valkuil wordt.

Voor jezelf is het helpend om inzicht en bewustzijn te ontwikkelen over de situaties, gedachten en gevoelens die deze patronen in gang zetten of uitlokken.  Dit kan je helpen om belemmerende patronen, overtuigingen, gevoelens en gedrag om te zetten in helpende en stimulerende.

Dit kan je helpen om ze functioneel in te zetten, aangepast aan de situatie en context.  Wendbaarheid in de praktijk.

Het kan je ook ondersteunen bij het herkennen en benoemen van je behoeften en wensen.  Zo kan je verbindend en wendbaar communiceren en samenwerken bevorderen. 

Je behoeften achter je emotie en gevoelens (h)erkennen en benoemen is een essentieel stapje naar een verzoek of wens uitspreken naar een ander of groep.  Voor sommigen is dit kwetsbaar of misschien zelfs een teken van zwakte.  Als je het durft zal je wellicht merken dat het dikwijls positief uitwerkt.  Kwetsbaarheid wordt dan kracht.