Mag het wat spontaner en constructiever?

Mag het wat spontaner en constructiever?

29/12/2021

Onlangs mocht ik een korte workshop improvisatietheater geven voor een Management Team als team-spirit-stimulerend-intermezzo tijdens het serieuze werk. 

Bij improvisatietheater zijn er 3 basisregels die het improvisatiegeweld in goede banen leiden.  Dit is misschien verrassend maar het illustreert dat in domeinen waar grote vrijheid heerst, het toch handig is om afspraken te maken. 

De eerste regel is connecteren: je houdt te allen tijde contact met je medespeler.  Je kijkt goed wat zij of hij doet.  En natuurlijk ook hoe zij of hij reageert op wat jij doet.  Gezien verbinding een belangrijke basisbehoefte is, geeft dit al heel wat energie.

De tweede regel is accepteren.  Er bestaan in impro geen interventies die geweigerd worden.  Met alles kan wat aangevangen worden.  Dit nodigt ons heel erg uit om uit onze comfortzone te komen. Zomaar alles accepteren is immers geen dagelijkse kost in onze organisaties.  Sterker nog, heel wat ideeën sterven in een prille fase. 

Tot slot is er de derde regel: je wordt van harte uitgenodigd om na het accepteren iets toe te voegen. Zo kan je ook je eigen stempel drukken op hoe het verloopt. Je kan naar hartenlust je creatieve kracht inzetten wetende dat de medespelers het accepteren en rijker maken.

Natuurlijk kan je in het begin wel wat schroom voelen. Immers, we zijn zo gewoon om eerst te evalueren of een idee of initiatief wel goed genoeg is.  Zonde, want door dit filteren zien heel wat potentieel waardevolle ideeën het daglicht niet. De strijd tussen het zwijgen en je mening willen uiten wordt cognitieve dissonantie genoemd. We willen immers niet dom overkomen.  Anderzijds wil je je idee ook heel graag delen.  Zoals je kunt begrijpen vergt deze strijd tussen 2 gedachten heel wat energie.  Prof. Amy Edmondson heeft aangetoond dat dit gedrag de resultaten van organisatie negatief beïnvloedt.

De energie die stroomt tijdens een sessie improvisatietheater daarentegen is stimulerend en inspirerend.  Het is doodeenvoudig fijn om jezelf te kunnen zijn, te benoemen wat in je opkomt, in te spelen op wat zich aanbiedt in het moment en een verbazend initiatief van je collega verder te mogen kleuren met jouw creativiteit.  Natuurlijk is een workshop van een uur niet voldoende om de gewoontes in je team te veranderen.  Toch is het verfrissend en vernieuwend te voelen tot wat je als team in staat bent bij het toepassen van deze 3 eenvoudige basisregels. Het is een avontuur waarbij je allemaal samen de finish haalt en je wint als team door elkaar te laten schitteren.

Door de spontaniteit laat ieder ook nog een stukje meer van zichzelf zien en dat is goed om elkaar nog iets beter te leren kennen. Tot slot is er ook het plezier dat je hebt bij het oefenen met improvisatietheater gezien de creativiteit niet zelden de lachspieren stimuleert. Kortom, het is een echte aanrader om als team ruimte te maken om te connecteren, te accepteren en samen te creëren. De feedback na de workshop was heel waarderend.  Het uur vloog zo voorbij. Het serieuze werk dat volgde kon er alleen maar wel bij varen. 

Als team kun je een belangrijke stap zetten in de spontane en constructieve richting! Alvast een mooi voornemen voor 2022!

Neem vrijblijvend contact.info@flyconsult.eu